Back to school

Labor Day weekend is over and that means school is about to start. With one Elementary child and a Middleschooler the prepwork is set up for us. Last week my oldest registered for her new middle school. I don’t know if it is all the visits to governments for visa applications that makes me feel calm in chaotic rooms. Even with me completely confused by jet lag, I managed, although I did some classical rookie mistakes (all forms were left at home, but at least I had my check book with me!) Now she has her schedule, and we even had some new friends over for playtime.

Hur gör man? För den oinvigda kan hela registreringsprocessen verka kaotisk.

Elementary = Kindergarten till 5th grade (i vissa distrikt 6th grade)

För elementary schools så är det mesta gjort på våren så allt föräldrarna behöver göra är att kolla klasslistan när den offentliggörs. Det här sker oftast vardagen innan skolan börjar. Klasserna blandas om och eleverna byter klasskompisar varje år. Först tyckte jag det var lite konstigt men genom åren har jag vant mig. Jag har lärt känna de flesta eleverna och deras föräldrar i hela årskullen, inte bara en klass. Till viss del fungerar det förberedande för eventuell mobbing eftersom klickar bryts och alla får en fräsh start med nya klasskompisar varje år.

PTA/PTSA, föräldrarcooperativ

Varje skola har en föräldradriven organisation. Den största av dem är rikstäckande och styrs via ett starkt regelsystem. Det här är dels för att organisationen ska täckas av försäkringar och dels hålla en linje som stödjer hela skolsystement. Som individuell skola kan det ibland kännas tunggrott och det suckas mycket ute i skolorna när förslag inte kan genomföras kvickt nog eftersom det inte håller sig inom ramverket.

Allt jag kan säga är att ett starkt föräldraengagemeng oftast tyder på en stark skola. Som ny förälder, var inte rädd, hoppa på tåget och anmäl dig som voluntär. Det känns kanske lite konstig som nyinflyttad svensk att “lägga” sig i undervisningen.  Nu handlar det inte om att lägga sig i utan att förstå och stötta lärarna där de behöver stöd. Var ödmjuk, ta inte på dig för mycket första tiden. Mycket av arbetet som voluntär innebär att lära känna andra föräldrar, ha en inblick i hur din son/dotter agerar i klassrummet. Du får dessutom en koll på vad som är “normalt” beteende bland eleverna. Varje kultur har sina normer och det är lättare att förstå sitt barn om man vet hur barnen i den nya kulturen beter sig.

Middle School/Junior High

För vår familj tar vi precis steget in i Middle school. Skolsökandet för de här åren är i många fall stressande. Tonåren är sig gansk lika oavsett om man är i Göteborg, Stockholm eller Seattle, dvs. nerverna är i full sving och som förälder får man veta att man lever! (och min dotter är bara 12!!!). Det är den här tiden många amerikanska föräldrar söker sig till privatskolor och det blir ännu viktigare att hitta “rätt” i den enorma skoldjungeln. Jag vill aldrig gå in på detalj om vilken skola som är bäst. Jag vet att det låter som en klysha men varje elev och varje familj är unik. Kontakta mig direkt om du vill ha lite hjälp på vägen. email är info at getswedish dot com.

Varje skoldistrikt har antingen ett Middle School system eller Junior High. Middle school startar i 6th grade och Junior High 7th. En bra källa som jag har använt genom åren är:

http://www.greatschools.org/

Den ger en bra överblik över statistik om alla skolor. Nu vill jag igen påpeka att den ska läsas med en nypa salt. Det går inte att direktöversätta det svenska systemet till det amerikanska. Om du är på väg ut från Sverige, slå en signal så kan vi se hur jag kan hjälpa dig. Telefonnumret är 1 för usa och sedan 650 245 6667. Jag är bara ett telefonsamtal bort. tänk bara på tidskillnaden! Ring efter 18:00 svensk tid så är jag vaken!

Nu är första skoldagen snart över för mina barn och jag ser fram emot att höra om deras äventyr i eftermiddag!

-Linda

 

This entry was posted in Activities. Bookmark the permalink.